top of page
  • Hanna Sjöberg

Gör inte Internationella Kvinnodagen till ytterligare ett hån



Det är den 8 mars; den dag på året då världen vänder bort blicken från männen och riktar den mot kvinnorna.


Men att en gång om året uppmärksamma ojämställdhet är inget frikort för att ignorera jämställdhetsfrågor under årets resterande 364 dagar. Oavsett om du uttrycker gratulationer eller beklagar dig över att dagen ska behövas.


Din gratulering är en infantilisering

Ett grattis på kvinnodagen går att jämföra med ett grattis till ett barn som lyckats cykla fem meter utan att ramla. En infantilisering av kvinnans bedrifter, som om det vore imponerande att kvinnor kan åstadkomma samma saker som män.


En klapp på huvudet – duktig, se så stark du är. För starka kvinnor, det är något som ska lyftas på Internationella Kvinnodagen. Har du någonsin hört talas om en stark man utan att det menas i fysisk bemärkelse? Nedvärderingen i att kalla någon för stark för att de lyckas med något grundläggande är total.


Tittar man på kvinnodagens verkliga syfte, att uppmärksamma de orättvisor och svårigheter som kvinnor runtom i världen kämpar mot, blir en gratulation ännu värre. Grattis till din lägre lön. Grattis till att rösträtt inte är en självklarhet. Grattis till att kvinnor förtrycks, misshandlas och våldtas. Grattis till att du föddes i en mansdominerad värld.


Internationella Ryggdunkningars dag

Så har vi också de upplysta personer som vet om att ett grattis inte lämpar sig. De som vet att man inte ska förminska och förringa utan lyfta de problem som finns i samhället. Gärna med ett inlägg på sociala medier som möts av gilla-markeringar och biceps-emojis. Emojis med armar och händer i olika hudfärger förstås, för att visa att man ju verkligen bryr sig om jämställdhet.


Så blir även Internationella Kvinnodagen till en dag att samla ryggdunkningar som stärker det sköra egot. Man använder ojämställdhet som ett sätt att dra uppmärksamhet till sig själv. Titta, jag bryr mig. Okej, bra! Men vad gör du konkret? De resterande 364 dagarna fortsätter livet som om ingenting hade hänt. Med den skillnaden att den som fått sprida sitt budskap om hur mycket de stöttar kvinnor nu känner sig berättigad att gå tillbaka till sin passivitet, kanske gärna med ett uns av misogyni. Man har ju ändå stått upp för kvinnorna under en hel dag – wow.


Riv luftslotten och gör skillnad på riktigt

Med gratulationer och temporära jämställdhetskämpar som bygger luftslott av tomma ord blir Internationella Kvinnodagen bara ytterligare ett sätt att se ner på kvinnor. Så låt oss sluta sprida gratulationer. Sluta kalla kvinnor för starka, som om det vore något att förvånas över, något som måste understrykas. Sluta med löjliga begrepp som #KvinnorKan eller GRL PWR.


Det handlar nämligen inte längre om att visa att kvinnor kan ta plats, att kvinnor är lika kapabla som män. Det är bevisat sedan mycket, mycket länge sedan. Snarare handlar det om att samhället, och männen som fortsatt är i dominans, måste ta ett steg tillbaka och ta en ordentlig titt på sin spegelbild.


Genom att stanna upp och se sig omkring kommer sanningen fram om kvinnors situation globalt, om hur männen ser på kvinnor och vilka giftiga beteenden med maktmissbruk och härskartekniker som dagligen utövas av män. Är männen beredda på att se allt det? Och i så fall, är de beredda på att ändra sig och behandla kvinnor som jämlikar, så att det en dag inte behövs texter som denna?


bottom of page